WARHOL PÅ HAUGAR

Andy Warhol The Scream (After Munch), 1984 Sparebankstiftelsen DNB

Andy Warhol
The Scream (After Munch), 1984 Sparebankstiftelsen DNB

Popkunstneren Andy Warhol (1928 – 1987), utførte i 1983-84 en serie på 15 malerier med motiver som han hentet direkte fra fire av Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk. Warhol hadde lenge holdt Munch som en av sine absolutte favorittkunstnere ved siden av Henri Matisse, og i 1973 hadde han også besøkt Oslo for å se hans arbeider i Nasjonalgalleriet og på Munch-Museet. Bestillingen av maleriene kom fra en norsk gallerist i New York, og da de senere ble presentert for offentligheten ble det gjennom hans manager Fred Hughes gjort klart at Warhol hadde laget serien som «en hommage til den norske kunstneren».

Andy Warhol Portrett av Kronprinsesse Sonja, 1982 Nasjonalmuseet

Andy Warhol
Portrett av Kronprinsesse Sonja, 1982
Nasjonalmuseet

 

 

 

 

Som en del av det permanente utstillingstilbudet viser Haugar 13 verk fra denne serien, som ut over tre av de originale maleriene også inkluderer en rekke forarbeider og flere eksempler på hans typiske og fargerike silketrykk. Nasjonalmuseet i Oslo har dessuten lånt ut sitt fine eksemplar av Warhols portrett av Dronning Sonja fra Celebreties-serien, som hun ble fotografert for på The Factory i New York i 1982. Derved er alle hans motiver som har en tilknytning til Norge samlet og gjort tilgjengelig for publikum på ett sted.

Andy Warhol Eva Mudocci (After Munch), 1984 Sparebankstiftelsen DNB

Andy Warhol
Eva Mudocci (After Munch), 1984
Sparebankstiftelsen DNB

At Haugar kan vise en så stor samling av Andy Warhols hyllest til Edvard Munch skyldes ene og alene Sparebankstiftelsen, som meget sjenerøst har langtidsdeponert hele sin Warhol-samling på museet.

Andy Warhol Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch), 1983 Sparebankstiftelsen DNB

Andy Warhol
Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch), 1983 Sparebankstiftelsen DNB