VERK FRA SAMLINGEN

08. des 2018 - 31. mar 2019

Popkunstneren Andy Warhol (1928 – 1987), utførte i 1983-84 en serie tegninger og malerier med motiver hentet direkte fra fire av Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk. Warhol hadde lenge holdt Munch som en av sine absolutte favorittkunstnere ved siden av Henri Matisse, og i 1973 hadde han også besøkt Oslo for å se hans arbeider i Nasjonalgalleriet og på Munchmuseet.

Bestillingen av maleriene kom fra en norsk gallerist i New York, og da de ble presentert for offentligheten gjorde Warhols manager Fred Hughes det klart at han hadde laget serien som «en hommage til den norske kunstneren».  De 12 arbeidene som Sparebankstiftelsen meget sjenerøst har langtidsdeponert på Haugar vises i denne monteringen på svarte vegger.

 

Presentasjonen har ellers et hovedfokus på sentrale samtidskunstnere i samlingen. I en av salene henger et av 90-årsjubilanten Håkon Blekens mest pregnante malerier fra de senere årtier, hans fargesterke Do Not Go Gentle…I fra 2005, sammen med verk av Kjartan Slettemark, Leonard Richard og den danske maleren Michael Kvium.

 

 

I neste sal presenteres Hanne Tyrmis monumentale installasjon Domestic Accident fra 2013, sammen med malerier av Ida Lorentzen og Vibeke Slyngstad. Samlingens to store akvareller av Vanessa Baird løftes også frem og kontrasteres mot Ole Jørgen Ness tegning The Mystery of History fra 1993, som tidligere ikke er vist i denne sammenhengen.