SAMLINGEN – WARHOL PÅ HAUGAR

16. jun 2012 - 30. jun 2013
The Scream (After Munch), 1984

The Scream (After Munch), 1984

17 år etter at Haugar ble åpnet som kunstmuseum i 1995 er det nå endelig blitt mulig å se en permanent presentasjon av den samling som museet har bygget opp i perioden.

Samlingen er ikke stor, men den inneholder mange viktige arbeider både av regionalt forankrede kunstnere, så vel som av høyt profilerte nasjonale navn. Særlig er det en glede å kunne vise at den nå også innbefatter en internasjonal stjerne på den kunsthistoriske himmelen – Andy Warhol. Det blir ikke mindre gledelig da motivene i hans arbeider er hentet fra vår eneste norske kunstner i samme kategori – Edvard Munch.

Med innvielsen av den nye fløyen vil Haugar fra nå av også ha en fast utstilling av Andy Warhols serie After Munch. Her kan man se en rekke utsøkte eksempler på hans typiske og fargerike silketrykk-teknikk, i tillegg til tre av de originale maleriene som han utførte i 1983-84 på bestilling fra en norsk gallerist i New York. At Haugar som det første museet i verden kan presentere en slik komplett samling, skyldes ene og alene vårt nære og gode samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB NOR, som nå langtidsdeponerer hele sin nylig ervervede Warhol-samling på Haugar.

Ombyggingen av museet er både gjennomført og delvis finansiert av Vestfold fylkeskommune som eier bygningen. Høsten 2011 bevilget også kulturminister Anniken Huitfeldt en avgjørende del av finansieringsgrunnlaget.

I tillegg til de 14 arbeidene av Andy Warhol som vi presenterer i samlingen, er det med virkning fra desember 2012 innstallert en sal med verk av Kjartan Slettemark, Morten Juvet, Ole Fadum og Tore Aarholt.

www.sparebankstiftelsen.no

Eva Mudocci (After Munch), 1984

Eva Mudocci (After Munch), 1984

Madonna & Selfportrait (After Munch), 1984

Madonna & Selfportrait (After Munch), 1984

© 2012 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Rights Society (ARS), New York